Yrityksen tarina

Kouluaikoina mukavimmat aineet olivat käsityöt ja matematiikka. Yläasteella näistä opiskeluvaihtoehdoista kiinnostavimmaksi nousi käsityöt ja ompelu-ala. Asioita kun ei kannata tehdä liian helposti, suoritin samalla kaksoistutkinnon eli pukuompelija ja ylioppilas kolmessa vuodessa. Yrittäjyyteen päädyin pienen sattuman kautta ja viimeisellä kouluviikolla ennen ammattiin valmistumista perustin toiminimen. Aluksi tein pienimuotoisesti ompelutöitä, kunnes muutaman kuukauden jälkeen päätin perustaa oman kaupan.

Kauppa nimeltään Ompelutarvike Tarja Anttila avasi ovensa Peräseinäjoella 17.10.2001. Tuotevalikoimaan kuului silloin ompelutarvikkeita ja palveluihin korjausompelua sekä vaatteiden ja verhojen ompelua. Vuosien varrella on mukaan tullut jonkin verran myös käsityötarvikkeita. Yrittämisen ohessa olen opiskellut yrittäjän ammattitutkinnon ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon.

Yritykseni 10-vuotis juhlien jälkeen yrittäjä-kollegan innostamana investoin kirjontakoneeseen. Silloin aloitin ensimmäisen kerran valmistamaan omia tuotteita eli brodeerattuja pyyhkeitä, laudeliinoja ja tyynyliinoja. 

Samoihin aikoihin aloin myös panostamaan netti näkyvyyteen. Otin käyttöön aputoiminimen Tarjan ompelukauppa, perustin nettisivut ja nettikaupan. Facebook-sivun olin perustanut jo hieman aiemmin. 

Seuraava askel olikin lähteä myymään tuotteitani oman kaupan ulkopuolelle. Nyt on kokeiltu markkinat ja messut sekä sisätiloissa että ulkona ja jatkoa seuraa. Matkassa kulkee mukana erä brodeerattuja tuotteita sekä tilauskansio, josta pääsee valitsemaan mieluisan kuvan tuotteeseen.

Netissä olen tutustunut Suomen käsityöyrittäjiin; yhdistykseen, johon kuuluu suomalaisia käsityöalan yrityksiä. Monet meistä tekevät töitä yksin, joten ryhmässä saa tutustua toisiin alan yrittäjiin ja se on myös loistava paikka vertaistuelle. Ryhmässä on voimaa, sillä järjestämme käsityökortteli- myyntitapahtumia eri paikkakunnilla ja facebookista löytyy Käsityökorttelin tapahtumaryhmä sekä nettisivuilta voi hakea tuotteita ja yrityksiä.

Uusiin yrityksiin tutustuminen on johtanut myös yhteistyöhön. Kaupassani on nykyisin myynnissä muidenkin käsityöläisten tuotteita ja samalla myös oma tuotevalikoima on kasvanut. Valikoimiin on siis tullut Neenuskan trikoopipoja, Arkkikaupan nipsukukkaroita ja Tirnukan ja mamaGon lastenvaatteita sekä valmistamiani kangaskasseja ja laukkuja brodeeratulla kuvalla. Pyyhkeiden oheistuotteina valikoimiin tulivat myös Lahjapuoti Pirpanan nestesaipuat.

Valmistamiani brodeerattuja tuotteita myyn tilausten mukaan, koska silloin asiakas saa valita haluamansa kuvan ja tekstin. Kaupassani sekä messuilla ja markkinoilla, joihin osallistun, on tarjolla valikoima valmiita tuotteita. Myös tilauskansio kulkee aina mukana. Nettikaupasta löytyy sekä valmiita että tilaustuotteita.

Yritykseni 15-vuotis syntymäpäivien yhteydessä juhlin myös merkonomiksi valmistumistani, talous- ja toimistopalvelujen osaamisalalta. Kiinnostus numeroihin vei verkko-opintojen pariin ja kirjanpitäjän töihin, muun yritystoiminnan ohessa. Uuden toimialan myötä käyttöön tuli aputoiminimi Kirjanpitopalvelu Tarja Anttila, joka muuttui joulukuussa 2019 yrityksen päätoiminimeksi. Kirjanpitopalvelu löytyy myös facebookista.

Kirjanpitopalvelun asiakkaiden hankinta etenee vähitellen ja töiden ohella opiskelin myös Liiketoiminnan ammattitutkinnon. Tavoitteenani oli saada lisää tietoa ja taitoa taloushallinnon työtehtäviin. Toistaiseksi Ompelukauppa ja Kirjanpitopalvelu toimivat rinnakkain ja työtehtävät jakautuvat tarpeen ja aikataulutuksen mukaan molemmille toimialoilla. Selkeä tavoite on kuitenkin tulevaisuudessa painottaa työtehtävät taloushallinnon alalle.        

 

1 kommentti:

  1. Kiitos postauksesta, todella mielenkiintoista lukea yrityksen perustamisesta ja myös siihen liittyvästä kirjanpidosta. Minulla olisi yrityksen perustaminen haaveena, mutta tuo on nimenomaan osa-alue mitä olen miettinyt. Itse en ole kovinkaan hyvä numeroiden kanssa, joten voi olla, että ulkopuolinen tulee siihen hankkia avuksi.

    VastaaPoista